En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Hållbara resultat och ingen quick-fix

Jag kommer på mig gång på gång om att svara på frågor som går att tolka som att människor är ute efter en quick-fix när det kommer till hästar. Det är kanske inte så konstigt då det är det mycket av vårt samhälle är uppbyggt kring idag, vare sig det handlar om att gå ner i vikt, bygga muskler eller bli av med någon åkomma.

Quick-fix må fungera på kort sikt men min uppfattning är att de är ohållbara i längden, i alla fall när det kommer till hästar. Därför försöker jag ständigt att poängtera att detta inte är något jag erbjuder. Att söker ni en quick-fix så har ni kommit fel. För jag är faktiskt inte ute efter att tjäna pengar eller göra dig nöjd. Det som betyder något för mig är att din häst är lycklig i umgänget med dig och när den är det så kommer du också att bli det. Allt hänger liksom ihop.

Jag kan inte lösa alla dina hästproblem på en timme och oftast inte heller på 5 timmar, som mitt lilla coachingpaket innehåller. Det jag däremot kan erbjuda dig är guidning i rätt riktning, på en väg mot hållbara resultat. För att få hållbara resultat krävs det att DU förstår processen och tankarna bakom teknikerna. Det räcker inte att jag endast lär dig en teknik, för snart kommer det en annan situation där ett liknande problem visar sig på ett annat sätt och då fungerar inte samma teknik längre. Oftast finns det nämligen mer än ett problem. Jag är därför ute efter att visa dig ett sätt att tänka så att du kan förstå och lösa problemen helt själv i framtiden, och kanske till och med slippa dem helt.

Som en vis person en gång sa:

För att du ska kunna komma så långt som möjligt så handlar det inte bara om att du infinner dig på coachingtillfällena. Likna det med att du skulle lära dig ett nytt språk, du kommer inte så långt på 5 timmars lärarledd lektion. För att verkligen lära dig språket så måste du lägga ner tid emellan för att öva in vokabulär och grammatik. Något som i hästvärlden skulle kunna liknas med att du lär dig teknikerna rent praktiskt men också det teoretiska bakom dem (grammatiken) och får en förståelse för varför, när, var och hur länge en viss teknik ska användas. Att vi någonsin blir fullärda inom detta tror jag inte, och det är jag långt ifrån, men jag kan i alla fall ge dig tips och coaching utifrån det jag lär mig på min resa.

För att få hållbara resultat måste vi också inse att Parelli och Natural Horsemanship (NH) är ett sätt att tänka och vara kring hästar som skulle kunna liknas med en filosofi. NH misstas ofta för att vara en serie övningar som görs från marken för att få en lydigare häst. Jag vill därför poängtera vikten av att se NH som ett helhetskoncept. Hur förvirrande blir det inte för hästen om vi har ett visst tankesätt från marken men ett helt annat i sadeln? Skillnaden är ju egentligen bara var vi befinner oss i förhållande till hästen. Jag säger dock inte att det behöver vara perfekt från början, att lära sig ett nytt språk tar tid och kräver övning. Men om vi i alla fall strävar efter att förbättras litegrann och få en ökad förståelse så kommer resultaten att komma därefter, på ett hållbart sätt dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *