En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Därför vill jag dela med mig

Varför lägger jag egentligen ner timmar efter timmar och kör mil efter mil för att undervisa? Varför utvecklar jag inte bara mina hästar för mig själv och har ett ”vanligt” jobb som huvudsysselsättning?

Det första och självklara svaret är för att vara en licensierad Parelli instruktör är kul. För det är det verkligen. Men när jag tänker efter vart denna lycka kommer ifrån så ligger det faktiskt i att kunna hjälpa andra.

Jag har nämligen varit där. Haft slut på idéer för att kunna lösa de problem som uppstår. Jag har varit i situationer där jag känt mig rädd för min häst och rädd för att rida. Jag har till och med varit där då det skett olyckor pga att jag inte sett signalerna. Det har funnits stunder då jag blivit frustrerad och inte haft någon förståelse för min häst.

Men sedan jag lärt mig om natural horsemanship och lärt mig tänka mer som en häst så har allting förändrats. Även om allt inte är perfekt så vet jag iallafall hur och vad jag ska göra för att lösa de problem som uppstår. Frustration kommer allt som oftas då idéerna tar slut. Numera blir jag därför väldigt sällan frustrerad när det kommer till hästarna.

Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till tiden då jag inte hade kunskapen som jag har idag. (Därmed inte sagt att jag är fullärd, jag lär mig något nytt varje dag och försöker hela tiden att utmana mig själv på min horsemanship-resa.) Allting är så mycket roligare nu!

Jag önskar att jag hade funnit denna väg tidigare. Men det jag kan göra nu är istället att se till att fler kan göra liknande horsemanship-resor som den jag gjort. Jag vill inte att någon ska vara kvar där ”på andra sidan” bland frustrationen, rädslan och vardagsproblemen. Inte minst hästen. Det är därför jag tycker att det jag gör är kul. Jag älskar inte bara att se hästar och människor utvecklas. Jag älskar även att veta att de får verktyg som gör att de kan motverka frustration, olyckor och annat i framtiden. Jag älskar att få ge dessa fantastiska hästar ett liv där större förståelse visas för dem och där de får vara del av ett partnerskap. Det förtjänar de.

Jag brinner för att ni inte bara ska kunna lösa problemet när jag är där utan att ni ska ha tillräckligt med kunskap för att lösa framtida problem som uppstår, även när jag inte är där. Den förståelsen och kunskapen vill jag dela med er.

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *