En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Lek 2 – Piggsvinsleken (The porqupine game)

Den andra av Parelli’s sju lekar (The Seven Games) är piggsvinsleken som handlar om att följa en känsla. Hästar är av naturen födda med reflexen att trycka mot ett tryck. Det är så de överlever i det vilda, som flykt- och bytesdjur. Leken går alltså ut på att lära hästen följa ett direkt och stadigt tryck. Det kan exempelvis vara att följa känslan som kommer bakom öronen av att ledas i grimma eller mer avancerade saker som att rygga när du tar i några svansen. De sju lekarna går såklart lika bra att leka från hästens rygg här är det typiska att hästen flyttar för trycket som uppstår när du använder skänkeln. Det kan också vara att inte gå emot trycket som kommer av bettet i munnen. En bra porqupine game är alltså väsentligt för den ultimata ridhästen. Ju bättre hästen kan svara för ett stadigt och lätt tryck desto lättare blir hen att hantera och rida. Målet är att allt känns lätt och att inget negativt motstånd uppkommer. Anledningen till att detta kallas just piggsvinsleken är för att du ska agera som ett piggsvin. Tanken är att hästen ska flytta för tryck på samma sätt som den skulle flytta sig för ett tryck från piggsvinens taggar.

Hur du går tillväga:

Viktigt är att klappa hästen på stället innan du lägger på trycket, samma sak gäller efter att hästen flyttat sig. Du klappar på stället där du tryck som för att sudda ut trycket. Klappningen blir som en friendly game/vänskapslek och förhindrar din häst från att bli överkänslig (se mer nedan på tips).

Försök att få en tydlig intention, var fokuserad/tydlig och ha en högre energi. Intentionen är alltså den motsatta till friendly game/vänskapsleken där det handlar om att vara väldigt avslappnad och vänlig.

Trycket som läggs på ökar gradvis. vi använder oss av fyra faser för detta. Det appliceras lättast till en början med handen formad som en klo och att du trycker med fingertopparna utspridda, samtidigt.

Tänk dig faserna som följande:

Fas 1 – Hår/päls. Som en fluga. Det tryck som du i slutändan vill att hästen ska kunna svara på

Fas 2 – Hud. Lite kraftigare, men fortfarande ganska så lätt.

Fas 3 – Muskel.

Fas 4 – Ben/skelett. Hur kraftig fas fyra behöver vara varierar från häst till häst. Det är så kraftigt så att hästen tillslut ger en respons.

Tänk på att lägga ungefär 3 sekunder på varje fas, räkna högt för dig själv om du stressar. Trycket tas bort så fort hästen tänker rätt, det kan vara att hen förflyttar vikten eller helt enkelt tar ett steg i rätt riktning. Hästar söker bekvämlighet och genom att lägga till något som är obekvämt och sedan ta bort det när hästen flyttar sig och därmed göra det bekvämt för hästen igen så lär sig hästen väldigt effektivt. Detta är även kallat negativ förstärkning, vilket syftar till att man tar bort något (i detta fall ett tryck) för att förstärka ett beteende och lära hästen.

Det går att flytta hästen i sex olika riktningar: framåt och bakåt, upp och ner och höger och vänster. Genom att applicera tryck på olika ställen kan du få hästen att röra sig i olika riktningar. Till exempel kan ett tryck neråt, bakom öronen få hästen att sänka huvudet. Något som kan vara väldigt användbart vid tränsning.

De första sakerna som jag brukar gå igenom då jag undervisar piggsvsinsleken är att flytta hästen bakåt, flytta hästens bakdel och flytta hästens framdel.

Flytta hästen bakåt går att göra på lite olika sätt. Det vanliga är att applicera ett tryck på bringan (ovanför hästens framben), i grimskaftet och ”dra” bakåt eller ett tryck på hästens nosrygg. Börjar hästen flytta sig i sidled så håll kvar trycket tills hästen ryggar. Släpp efter så fort hen lägger vikten bakåt.

Flytta hästens bakdel görs genom att ett tryck med handen appliceras på sidan av hästens rumpa alternativt på bakre delen av magen, bakom ”normalläget” för skänkeln. Genom att applicera ett tryck här är det lätt att göra samma sak i sadeln senare. Trycket läggs på med handen och du går igenom de fyra faserna. Behöver du hjälpa din häst att förstå eller ifall din häst börjar gå fram så kan du ta lite i grimskaftet och på så sätt ta hästens huvud lite till dig samtidigt som du trycker med den andra handen.

Hästens framdel flyttas genom att trycka ovanför frambenet, på bogbladet eller vid sadelgjordläget. Trycker du vid sadelgjordsläget är det lätt att föra över rörelsen till ridningen. Den andra handen flyttar hästens huvud ifrån dig och kan t.ex. trycka vid öronen, på huvudet eller hålla vid grimskaftets spänne. För att hästen ska kunna flytta framdelen så krävs det att huvudet är placerat från dig annars blir det mycket svårare, rent fysiskt. Placeringen av din kropp är också mycket viktig. Tänk att du står snett framför hästen och att din kropp fungerar som en vägg. Står du för mycket på sidan av hästen så öppnar du dörren framåt och hästen kommer falla framåt. Står du för mycket framför hästen så stänger du dörren framåt men gör också det svårare för hästen att röra sig till sidan vilket troligtvis resulterar i att hen går bakåt eller snett bakåt. Börjar hästen backa så håll kvar trycket, se över din placering och vänta på korrekt svar. Att hästen backar kan nämligen betyda att hen lägger över vikten på bakbenen och därför får lättare för att flytta framdelen.

Tips:

Det viktiga är att berömma minsta lilla. Tänk på att det är trycket som motiverar men eftergiften som lär hästen. Tajmingen är a och o för att få en känslig häst.

Observera att det i denna lek inte rör sig om ett rytmiskt tryck (ex. vifta med handen eller ett rep) utan här är det direkt tryck, alltså beröring som gäller.

Var noga med att du även i fas 1 faktiskt rör hästen annars är det lätt att du får en överkänslig häst som flyttar sig så fort du kommer gåendes mot den. Börjar din häst flytta sig innan du lagt på ett tryck så är det extra viktigt att klappa (friendly game/vänskapsleken) tills hen står still och applicera då trycket.

Samma sak gäller om hästen fortsätter att flytta sig trots att du tagit bort trycket. Var noga med att klappa hästen när du tagit bort trycket och tills hen står stilla.

Gå alltid igenom alla fyra faser och försök att i början verkligen lägga 3 sekunder på varje. Hästen måste få en chans att svara på fas 1 annars kommer hen aldrig att kunna göra det.

Har du en häst som skulle kunna svara på tryck på ett negativt sätt (sparkar, bits, kommer mot dig) så är det säkrast att använda en Carrot stick att trycka med. När hästen svarar bra på den kan du prova med händerna istället.

Försök att få så rena steg som möjligt. Med detta menar jag tydliga, långa steg i rätt riktning vilket också betyder att hästen vid förflyttning av exempelvis bakdelen står hyfsat stilla med frambenen. Detta får du genom att släppa trycket när du får önskade steg.

Av säkerhetsskäl, ifall hästen börjar gå emot dig så gå direkt till fas 4 oavsett vilken fas du befinner dig på i leken. Försök att inte släppa trycket, isåfall lär sig hästen att detta är korrekt.

Bara fantasin sätter gränser:

Kan du leda din häst genom att hålla i manen eller leda den bakåt genom att dra försiktigt i svansen i olika riktningar? Kan du leda din häst genom att ha ett rep runt båda frambenen och försiktigt applicera ett tryck i detta?

Lek med tanken att ha händer som stängs långsamt och öppnas snabbt, det är en av de stora hemligheterna till en bra känsla då man umgås med hästar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *