En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Lek 1 – Vänskapsleken (The friendly game)

Den första av Parelli’s sju lekar (The Seven Games) är vänskapsleken som bygger tillit och förtroende. Det är utan tvekan den viktigaste leken. Vänskapsleken är den första leken du bör leka med en ny häst för att göra ett gott intryck. Jag skulle också vilja slå ett slag för att i början leka vänskapsleken mellan och efter de andra lekarna.

Vänskapsleken kan lekas med alltifrån endast dina händer till en pilatesboll. Vanliga saker att börja leka vänskapsleken med är också Carrot stick + savvy string, pressening, långt rep, schabrak och plastpåse. Det handlar om att vänja hästen vid saker som skulle kunna vara och uppfattas som obehagliga och läskiga. På så sätt förbereder du hästen som dessutom får en ökad tillit till dig. Vänskapsleken kan lekas från hästens öron, till inuti hästens mun till slutet av hens svans och på båda sidor. Hästen ska kunna känna tillit för dig oavsett var du befinner dig.

Hur du går till väga:

Första gången du leker Friendly game med din häst rekommenderar jag att du har din häst i grimma (helst repgrimma), ett längre rep och helst en Carrot stick eller något spö som kan fungera som din förlängda arm. Precis som alla de sju lekarna så går de att leka i alla fyra Savvies (On line, Freestyle, Liberty och Finesse). Börja med att se om du kan röra din häst överallt med dina händer, detta går t.ex. att göra vid ryktningen. Det allra lättaste brukar vara att röra hästen på halsen så börja gärna med det och rör dig sedan bakåt och framåt mot huvudet. Känner du inte hästen så väl eller vet att hen kan vara lite känslig på vissa ställen rekommenderar jag starkt att du rör hen med Carrot Sticken först. Då det fungerar den som en förlängdarm och gör att du inte behöver stå så nära hästen. Tänk att du använder änden på Carrot Sticken som om det vore din hand.

Börjar din häst gå iväg eller på annat sätt reagera negativt funder på varför. Är det ett inlärt beteende , är hen rädd/osäker, är det dominans eller otålighet. Försök att läsa av din hästs kroppsspråk och tänka på hens tidigare erfarenheter och personlighet. Bygg mer förtroende genom att använda dig av tekniken approach, retreat and re-approach (på svenska närma sig, dra sig tillbaka och närma sig igen). Det innebär att om du närmar dig ett område/ställe (approach) där din häst reagerar negativt försök att gå dra dig tillbaka helt eller till ett ställe där hästen var mer positiv (retreat). Efter en stund provar du att närma dig det svåra området igen (re-approach). Går din häst iväg så låt hen göra det med försök att fortsätta med vänskapsleken och istället göra den där hästen är mer trygg. Slutar du helt och hållet så fort hästen rör sig så kommer hen snabbt att lära sig att detta är ”det rätta svaret” eftersom obehaget försvinner då. Exempelvis, om din häst tycker det är ok att bli rörd med Carrot Sticken på halsen men rör du den istället över hästens kors så börjar hen gå iväg. Försök att behålla Carrot sticken på hästen samtidigt som den rör sig men flytta den istället till halsen. Se till att vara noga med att avsluta eller ta bort det som du använder (händer, Carrot Stick, plastpåse etc.) från hästen när hen slutligen står stilla. Vissa hästar kan behöva väldigt mycket vänskapslek medan andra hästar, som av naturen är mer självsäkra och har större tillit till människor behöver mindre.

Tips:

Det är viktigt att du är avslappnad och obekymrad samt använder rytm och inte blir för försiktig. Rytmen är viktig eftersom det ger en förutsägbarhet som ofta lugnar hästen.

Försök att matcha din hästs energi för att få hens uppmärksamhet. Har du en häst som är otålig och inte vill stå stilla så prova att göra rörelserna fortare.

Tänk på att pausa eller avsluta när hästen är lugn (Left Brained, om vi talar i termer om Horsenality). Typiska tecken på en lugn häst är sänkt huvud, tuggande, frustande, blinkar mycket, stillastående, avslappnad hållning och slapp svans. Som alltid är det allra viktigaste, att avsluta vid rätt tidpunkt, det är ju det hästen lär dig. Tänk därför på att inte sluta när hästen är stressad och rädd utan när hen visar tecken på avslappning.

Bara fantasin sätter gränser:

När du lekt vänskapsleken på marken, On Line så gå vidare till ridningen, Freestyle. Bara fantasin sätter gränser för vad din häst kan känna sig trygg med. Det går bra att leka vänskapsleken med traktorer, dra stockar, kor, sprutor, klippmaskiner, vatten, soptunnor, applåder och mycket annat, så länge du förstått grundprincipen med approach, retreat och re-approach. Tänk också på att det finns fem olika områden som hästen kan ha förtroende i (5 Areas of Confidence):

  1. Förtroende för dig som ledare (In you as a Leader)
  2. Förtroende till dem själva, självförtoende (In Themselves)
  3. Förtroende till flocken/andra hästar (In the Herd / Among other Horses)
  4. Förtroende i nya miljöer (In new Environments)
  5. Förtroende som elev, eller då något nytt ska läras. (As a Learner)

Lägger du ner tiden som krävs så kommer du att få en häst som är allsidig och klarar av vardagssakerna exemplariskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *