En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Lärdomar för en handhäst

Dagens umgänge med hästarna bestod av att för första gången rida med Amada, mitt 1-åriga Kigermustang sto, som handhäst. Goldie fick ställa upp som ridhäst då jag ridit med handhäst efter henne tidigare och så vet jag ju att hon och Amada kommer bra överens.

Anledningen till att detta stod på agendan för oss idag var eftersom jag i förra veckan gick en runda med Amada i skogen och märkte av vissa hål i hennes Porqupine game. Det vill säga att hon inte svarar så bra på att följa en känsla och ett tryck som jag hade önskat. I detta fall svarade hon dåligt för när jag tog i grimskaftet för att få henne att gå fortare framåt. Att vara handhäst är ett bra sätt att öva upp just Porqupine game på ett roligt sätt.

Innan man rider ut på i trafiken med handhäst rekommenderar jag att rida och testa lite i ett stängt utrymme först t.ex. en paddock. Se så att du fortfarande kan ha kontroll på din ridhäst och att denne inte blir störd av handhästen. Se till så att handhästen känner sig bekväm med att ledas i den tänka positionen. Prova även att stanna handhästen genom att skaka i repet, alltså en form av Driving game (rytmiskt tryck). Verkar allt detta fungera bra och du känner att du kan ha handhästen på båda sidor om din ridhäst så är det fritt fram att rida ut på tur.

När jag rider med handhäst är min önskan att handhästen ska gå med sitt huvud ungefär i höjd med min skänkel. Längre fram kan lätt störa ridhästen och längre bak är det svårt att läsa av den. Skulle det vara så att handhästen halkar efter tar jag lätt i grimskaftet och ökar därefter trycket succesivt i det, så mycket som det behövs. Så fort hästen svarar och ökar takten släpper jag efter. Skulle det vara så att hästen inte svarar för trycket i grimman, trots att jag nått fas 4, kan lite rytmiskt tryck läggas till (samtidigt som trycket i grimman bibehålls). Detta görs förslagsvis i form av lite rörelse med repänden bakom handhästens drivningslinje (bakom manken) alternativt kan en Carrot stick användas på samma sätt. Igen, så fort hästen svarar släpper jag efter även på det.

Det som är intressant är att ridhästen ofta får ett tydligare syfte med ridturen och därmed gärna blir delaktig och hjälper till att hålla handhästen ”på plats”. Tillsammans måste ni ju alla tre samarbeta vilket gör det hela roligare men också mer utmanande.

Känner du dig säker och tycker att det går bra i skritt så varför inte prova lite trav och kanske så småningom också lite galopp.

Ha det så roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *