En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Horsenality – del 2, fyll i kartan

Jag rekomenderar att ni har läst mitt tidigare inlägg Horsenality – del 1, en introduktion innan ni läser denna del.

För att göra det så lätt som möjligt för oss att förstå våra hästar och vad de behöver så har Parelli tagit fram en så kallad ”Horsenality chart” som en Horsenalitykarta. Den ser ut såhär:

horsenality-profile

Med hjälp av denna karta kan du lätt fylla i och sedan se vilken Horsenality grupp din häst tenderar att tillhöra.

Så här fyller du i den:

Klicka in på bilden så att du får den större och spara den på din dator. Öppna bilden i något program där du kan redigera den, ex. Paint.

Börja med att skriva in namn på din häst samt datumet då du fyller i kartan. Därefter fyller du i det som står runt omkring den stora cirkeln. Det är korta ord som kanske beskriver din häst mer eller mindre ex. high energy, low energy, dominant eller fearful/nervous. Kryssa i dessa påstående om du tycker att de stämmer in på din häst.

Fyll sedan i de olika egenskaper som står skrivna runt cirkeln. Du fyller i med hjälp av att sätt prickar på de fälten som beskriver din häst. pricken kan sättas i den innersta cirkeln, i den yttersta cirkeln eller i den blåa som är mittemellan. En prick i den yttersta cirkeln (den gula) innebär att din häst är väldigt extrem i den egenskapen, på samma sätt innebär en prick i de gröna fälten att din häst är väldigt mild vad gäller den egenskapen. Stämmer egenskapen inte alls in på din häst så behöver du inte sätta någon prick överhuvudtaget. Gå hela varvet runt och fundera ordentligt på varje egenskap.

Spara sedan den ifyllda kartan och läs längre ner i detta inlägg hur du tolkar det du fyllt i.

Precis som människor så kan hästar skifta från dag till dag, därför kan det kanske kännas svårt att säga precis hur hästen är, alltid. Försök att tänka på hur din häst oftast är och fyll i Horsenalitykartan utefter det. På samma sätt är alla hästar olika och därför är risken väldigt liten att flera hästar skulle ha precis samma Horsenalitykarta. Detta systemet syftar inte på att dela in hästar i kategorier utan mer på att ge oss en ökad förståelse för vad olika hästar behöver av oss, för att vi ska kunna ha en så bra relation med dem som möjligt.

En av de mest intressanta sakerna med Horsenalitykartor kommer när man några månader eller ett år senare fyller i en ny karta för samma häst. Det intressanta ligger i att jämföra dessa två. Kanske är det hästen som förändrats eller så är det bara du som lärt känna den bättre? Allt eftersom att ni utvecklas tillsammans så kommer hästens sanna personlighetsdrag fram alltmer. Därför förändras Horsenalitykartan ständigt. Ett litet tips är bara att inte kolla på den tidigare kartan precis innan den nya fylls i, då blir det lätt så att man påverkas av innehållet i den första och fyller i den andra kartan med avspegling av det.

Det finns ingen häst som är sämre än någon annan och därför finns det ingen Horsenality som är varken sämre eller bättre än någon annan. Horsenality handlar inte om att vårt mål ska vara att få hästen att ändra sig till en viss personlighet. Målet är istället att få fram det bästa ur varje häst och få en häst som är mer centrerad i cirkeln.

Här nedan följer en annan typ av Horsenalitykarta där du stället fyller i hästens positiva personlighetsdrag från milda till extrema och på samma sätt som den tidigare Horsenalitykartan, ovan. Till en början är det kanske så att du bara har några få punkter i mitten av denna kartan. Men allt eftersom att ni leker och utvecklas tillsammans så kommer punkterna bli fler och komma längre ut i cirkeln.

positive-attributes-chart

Här kan ni se ett exempel som jag fyllde i på min dåvarande ponny Molly för några år sedan.

horsenality-profile molly

Som ni kan se så har Molly flest prickar på den vänstra halvan av cirkeln vilket visar på att hon är Left brain och därefter så har hon flest prickar på den nedre delen av cirkeln vilket tyder på att hon är introvert. Sätter vi ihop dessa så bildar det kombinationen left brain introvert (LBI), vilket jag skulle beskriva Molly som. Det kan vara så att din häst har prickar överallt på cirkeln eller att den bara har det centrerat i ett av hörnen, det skiljer sig från häst till häst och tänk på att det är viktigt att du fyller i kartan korrekt efter din häst så att resultatet blir rätt.

Lycka till och fråga gärna om det är något ni undrar över!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *