En blogg av Parelli Professional Louise Jeppsson

Kraften av ett mönster

Hästar förstår mönster och ser logiken i dem. Detta blev jag återigen påmind om nu i veckan då jag och Goldie kämpade med att få mer avslappning när vi red på raka sträckor på ett öppet fält. 

Jag och mitt 7-åriga halvblodskorsningssto Goldie är glada för att rida på våra slåttervallar och nu när årets gräs är skördat så är det fritt fram. Sedan några veckor tillbaka har vi alltså spenderat flera timmar i veckan på att rida runt här, leka med skänkelvikningar, övergångar, avslappning och olika mönster. Allt har gått väldigt bra och det känns så lyxigt att kunna rida runt och ha så stora, öppna ytor för sig själv. Vi har dock kämpat lite med att få till avslappning på raka spår. Avslappning menat med att Goldie har huvudet lite lägre, bär sig själv bättre och håller ansvaret för att behålla gångarten, dvs. inte ökar tempot nämnvärt. Befinner vi oss på volter eller någon form av böjt spår så är det inga problem, men så fort det blir en raksträcka. Det har alltså inte handlat om att Goldie sticker iväg utan mer en känsla av att jag hela tiden behöver påminna henne om att hålla sig till gångarten och inte öka. 

Jag har provat att växla mellan volter och raka linjer för att hjälpa henne att kunna behålla avslappningen från volten när vi går in på en rak linje, men det har inte gett någon stor förbättring och det har varit svårt att hålla konsekvent. 

Så denna vecka bestämde jag mig för att prova något som vi lärde oss under 10-veckors kursen hos Parelli i USA sommaren 2016. Där hände det att vi red runt på stora fält precis som detta här som jag har utanför stallet nu och vissa hästar blev då också mer energiska. Vid ett tillfälle fick vi i uppgift att rida Follow the rail (dvs. följ spåret). Follow the rail innebar alltså i detta fall att följa staketet runt HELA betesmarken, vi talar alltså om en yta på flera hektar. Leken gick ut på att hästarna skulle hålla sig i trav, började de galoppera böjde vi dem mot staketet eller använde oss av steady rein (ett tygeltag som innebär att båda tyglarna hålls tillbaka som en förhållning med en hand mot höften). Så det gjorde vi, vi följde staketet, varv efter varv efter varv. Tills vi upplevde att våra hästar slappnade av mer och att vi kunde få dem att sakta av till skritt endast genom att sänka vår energi och sätta oss ner i sadlarna. Vissa klarade det efter två varv, andra efter närmare tio varv. 

Detta var alltså exakt vad jag provade med Goldie i tisdags. Vi följde staketet i trav men fick skritta några små sträckor när nerförbackarna blev för branta. Efter fem varv av travande började jag känna av en skillnad. Ytterligare tre varv och jag kunde trava på helt långa tyglar, och be om skritt enbart genom att sätta mig ner i sadeln. Vilken härlig känsla! Vi avslutade för dagen och jag kunde knappt vänta och se hur detta skulle visa sig nästa gång vi provade samma sak. 

I torsdags blev nästa tillfälle. Vi gjorde samma sak som på tisdagen men nu fick jag tydlig avslappning redan efter ett varv. Tjoho! Jag provade till och med att lägga in någon volt och allt gick bra, med hängande tyglar. Vi bytte varv, alltså samma sak till vänster, som vi inte provat i tisdags. Efter fem varv kände jag samma avslappnade känsla. Vi avslutade passet där. Nu kan jag knappt vänta till att se vilket resultat vi kommer få nästa gång och så spännande att prova samma sak i galoppen. 

Hur kommer det sig att detta fungerade så bra då?

Hästar är djur som ser, använder sig av och förstår mönster. Det har bevisats länge och detta är något som vi inom Parelli Natural Horsemanship använder oss av. Kanske har ni hört talas om Patterns som tex. Corners game, Follow the rail, Question box, Bowtie, för att nämna några? Det handlar alltså om att göra ett och samma mönster under en längre period så att hästarna förstår vad det hela går ut på. En mer ingående text om Patterns kommer att komma här på bloggen.

Anledningen till att just Follow the rail hjälpte Goldie att hitta avslappningen är för att hon såg mönstret, “Vi kommer att fortsätta trava här, runt, runt och runt. Därför är det ju dumt att slösa energi.” Hästar är överlevare, de vill helst inte slösa energi i onödan, i rädslan om att inte orka fly om det skulle behövas. Kanske kände hon också igen mönstret från ridbanan, där vi ofta värmer upp med Follow the rail för att både hon och jag ska hitta balans och avslappning direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *